Energyville in genk, een onderzoekslabo en onderwijsgebouw van de KU Leuven, Vito, Imec en UHasselt, is opgezet als een genereuze en flexibele structuur op basis van cradle to cradle principes (c2c). Het werd ontwikkeld als vlaanderens meest duurzame gebouw op het vlak van energieverbruik en CO2-reductie.

In het kader van de voormalige kolenmijn in Waterschei, Genk, vinden we het indrukwekkende Thorpark. Op deze campus werken verschillende organisaties en instellingen aan het onderzoek naar duurzame energie. Het Nederlandse architectenbureau Kempe Thill en het Belgische bureau OSAR ontwierpen samen het eerste gebouw: Energyville. Verschillende activiteiten en functies worden hier samengebracht onder een dak.

INDUSTRIAL PALACE

Dat was meteen een van de belangrijke uitdagingen van de ontwerpers. De opdrachtgever had behoefte aan een eenvoudige ruimte om experimenten uit te voeren, en aan kantoren voor administratieve taken. Atelier Kempe Thill realiseerde een ‘industrial palace’ waarin al deze taken en functies bij elkaar worden gebracht. Deze flexibele structuur versterkt de interactie. Het past tevens binnen het concept van een milieuvriendelijk gebouw. De gevel bestaat uit dragende elementen. De grote ramen, die van binnenuit het uitzicht kaderen als landschapsschilderijen, zorgen ervoor dat het licht optimaal gevangen wordt.

DUURZAAMHEID TEN TOP

Energyville is een BREEAM-gecertificeerd gebouw. Atelier Kempe Thill is er immers van overtuigd dat duurzaamheid veel verder moet gaan dan enkel het besparen van energie. “We moeten duurzaamheid bekijken op alle vlakken”, zegt André Kempe daarover. Het is vanuit die optiek dat gekozen werd voor een compact volume met een doordachte indeling en een optimaal gebruik van daglicht. Ook de flexibiliteit van het gebouw draagt bij aan de duurzaamheid. Omdat de mogelijkheden zo ruim zijn, zou een andere programma moeiteloos terecht kunnen in het gebouw.

Guy Kuyks

Technisch commercieel afgevaardigde, regio Limburg, Knauf

Victor Lijnen

Algemene aannemer Houben

Frank Damiaens

Pleisterwerken

NEGEN METER HOGE RUGGENGRAAT

Het gebouw van 50 op 72,5 meter is opgebouwd rond een centraal atrium. Deze negen meter hoge experimenteerruimte is de ruggengraat van het gebouw. Het is rond deze kern dat alle functies zijn georganiseerd. Aan de noordkant vinden we een grote kantoorruimte, aan de zuidzijde een werkplaats en aan de oostelijke kant een labo. Het geheel is transparant, zowel naar binnen als naar buiten, door de grote openingen.

GEZOND BINNENKLIMAAT

In een duurzaam gebouw is een gezond binnenklimaat onontbeerlijk. Daar wordt, zoals net beschreven, aan gewerkt door het gebruik van daglicht. Maar ook de materialen dragen bij aan een aangename en gezonde omgeving voor de mensen die er werken. De 3.911 m² binnenbepleistering werd daarom uitgevoerd met Knauf MP 75. Deze goed verwerkbare pleister met gladde afwerking beschikt sinds kort over een IBR-label. Dit onafhankelijke label, dat wordt uitgereikt door het Duitse Institut für Baubiologie Rosenheim, attesteert dat de producten niet schadelijk zijn bij toepassing binnenshuis.Het instituut kent zijn label pas toe na strenge testen waarin onder andere VOSemissies, fijn stof, zware metalen, biocidewerking en antistatische eigenschappen worden gemeten. Die testen moeten elke twee jaar worden herhaald.

Over dit gebouw …
  • Architectenbureau : Atelier Kempe Thill & osar
  • Algemene aannemer : Victor Lijnen, Houben
  • Pleisterwerken : Frank Damiaens
  • Afbouw : Pieter Vangeneugden, Gyprof
  • Gipsbepleistering : MP 75
  • Gipskartonplaten : AK platen en Diamond Board
  • Isolatie in de scheidingswanden : Acoustifit
  • Binnenbezetting : 3911 m²
  • Gipskartonplaten : 1100 m² wandoppervlakte