Knauf Danoline: exclusieve akoestische plafonds

In maart opende het kunstencentrum ‘Keramis’ in La Louvière zijn deuren voor een uitzonderlijk evenement van Knauf. Meer dan honderd deelnemers, waaronder een zeventigtal architecten, kregen de kans om het gebouw, met een ‘giraffenhuid’ als buitenschil, te bezoeken. Ze werden rondgeleid in de collectie keramische kunst, maar kregen ook een antwoord op hun vragen over de realisatie van dit unieke gebouw. Zo maakten ze ook kennis met Danoline, een nieuwe reeks valse plafonds van Knauf.

Bedacht door en voor architecten

Danoline werd ontwikkeld om twee problemen aan te pakken waar architecten en andere professionals in de bouwsector vaak op stoten. Enerzijds vermindert Danoline de galm dankzij zijn actieve akoestische correctie. Anderzijds lost Danoline het probleem van de zichtbare naden op met D-randen. Twee cruciale gegevens voor architecten die alle middelen willen gebruiken om hun creatie perfect vorm te geven.

Perfect esthetisch dankzij onzichtbare technologie

Technologie is alomtegenwoordig in hedendaagse bouwprojecten: elektriciteit, ventilatie, sprinklerinstallaties, audiosystemen, … Maar hoe zorgt je er als architect voor dat deze technieken de esthetiek van het project niet in de weg staat? Hoe verberg je ze, met andere woorden, achter stijlvolle bekleding?

Afneembare valse plafonds zijn de ideale oplossing: de technieken blijven buiten beeld, maar men kan wel nog aan het plenum voor onderhoud en reparatie. Maar het Danoline-gamma gaat nog verder. Knauf perfectioneerde het onzichtbare kadersysteem en ontwierp plafondbekleding met ononderbroken perforaties. Het resultaat is een ongeëvenaard homogeen plafond, met een verborgen vast kader en extreem nauwkeurige plaatuitsnijdingen (dankzij de hoge dichtheid van 9 kg/m²). De panelen zijn vuurbestendig en volledig conform de eisen voor openbare gebouwen.

Akoestische valse plafonds

De akoestiek van een ruimte heeft een grote invloed op het comfort van de bewoners of gebruikers. Een bouwwerk is pas geslaagd als ook aan het akoestische comfort is gedacht. De valse plafonds van Knauf Danoline zijn speciaal ontwikkeld om de nagalmtijd te beperken en zo een aangename akoestiek te creëren in vaak grote, openbare ruimtes.

Welk ontwerp je ook kiest, dankzij het Helmholtz-absorptie-effect slagen de Danoline-plafondtegels er sowieso in om geluiden in het frequentiespectrum van 125 Hz tot 4000 Hz te absorberen. Dat betekent dat de gipspanelen al deze frequenties even sterk corrigeren. Daardoor klinken menselijke stemmen zacht en helder, zonder vervelende achtergrondgeluiden.

Knauf Danoline – bedacht door en voor architecten – laat toe om projecten te ontwerpen die aan de strengste eisen voldoen, zonder de esthetiek te verwaarlozen.

Architecten van de Keramis Center: Tijdelijke Vereniging Coton – De Visscher – Lelion – Nottebaert – Vincentelli Architectes – JZH&Partners

Tekst: Knauf / Fotos: Adeline Delforge