Het Jourdanplein in Etterbeek trekt reeds enkele weken tal van kijklustigen. Zij komen er evenwel niet om mensen te spotten op een van de vele terrasjes. Alle blikken zijn gericht op een gigantische muurschildering (16 meter hoog, 7 meter breed!) van de hand van de Franse kunstenaar Guillaume Bottazzi.

Uitgesproken zacht

 

Het olieverfschilderij siert de gevel van een flatgebouw op de hoek van de Graystraat. Het volledige traject nam bijna vijf maanden in beslag. Bottazzi werkte ter plaatse, penseel in de hand. Door meerdere transparante lagen aan te brengen creëerde hij diepgang, diffuus licht en uitgesproken zachte pasteltinten. Ronde, organische vormen kenmerken het titelloze werk. Iedereen kan dus zijn inspiratie en verbeeldingskracht botvieren om het een naam te geven.

Op termijn wordt ook de stadsomgeving aangepast. Het straatmeubilair (parasols en terrassen) krijgt dan dezelfde roze en framboostinten mee, om zo een gezellig en aangenaam totaalbeeld te verkrijgen. De kunstenaar bepaalde de krijtlijnen van een ‘huisstijl’, zodat de poëtische uitstraling van de muurschildering overal op en rond het plein kan worden doorgetrokken.

 

Met Europa als canvas

 

De muurschildering werd ingehuldigd op 30 maart en behoort tot het patrimonium van de stad Brussel. Ze is permanent te zien in het hart van de Europese wijk, waar heel wat Belgen en buitenlanders samenleven. Het project werd gedragen door het gemeentebestuur van Etterbeek in samenwerking met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en kwam tot stand met de steun van de culturele dienst van de Franse ambassade in België. Ondertussen realiseerde Guillaume Bottazzi wereldwijd al een veertigtal monumentale werken in de openbare ruimte.

 

Knauf als partner

 

Het paneel dat Bottazzi gebruikte als dragende structuur, werd deels gesponsord door Knauf. Het is samengesteld uit Aquapanel-platen met een basecoat white grondlaag. Hiermee zet Knauf nogmaals de esthetische kwaliteiten van zijn producten – letterlijk – in de verf.

Tekst: Knauf / Foto’s: Knauf