Bij Knauf gaan we ervan uit dat de toekomst van een bedrijf onder andere afhangt van verstandige logistieke keuzes en daarom kiezen wij al een hele tijd voor een multimodale aanpak van ons goederentransport. Hoewel onze vrachtwagens dagelijks de Belgische wegen doorkruisen, beschikken we ook over vier transportboten die zich iedere dag op onze waterwegen begeven. Dat je langs het water soms meer ziet dan op onze wegen, is geen geheim.

Daarom profiteren we van hun traject door in te zoomen op heel wat hotspots in verschillende steden die zich op de route tussen Engis en Wielsbeke bevinden. Voor dit derde nummer houden we halte in Brussel, waar u kennis maakt met waanzinnig leuke adresjes

RIOLENMUSEUM: EEN ONGEWOON BEZOEK AAN DE STAD BRUSSEL

Wist u dat het rioleringsnetwerk onder Brussel-Stad bijna 400 km lang is? Een doolhof van ondergrondse vertakkingen die elke dag duizenden m3 afvalwater te slikken krijgen. Ontdek de meest verborgen kant van Brussel die tegelijk ook noodzakelijk is voor de werking van de stad.
Dit ludieke en boeiende museum vertelt wanneer, waarom en hoe het rioolstelsel gebouwd werd. De geschiedenis en het bezoek lopen in elkaar over terwijl u meer te weten komt over het werk van de mens in deze ondergrondse wereld en over de cyclus van het water in de stad.
Kruip in de huid van de rat in de film Ratatouille en verken de spelonken van de stad. Voor de geur hoeft u niet terug te deinzen. Ons redactieteam heeft het overleefd. Het is zeker draaglijk!

Open: dinsdag > zaterdag: 10 > 17 uur
Tarief: Gratis voor -18-jarigen en voor inwoners van Brussel, € 8 voor de anderen
Riolenmuseum Octrooipaviljoen – Anderlechtse Poort 1000 Brussel
http://www.sewermuseum.brussels/nl

ARCHIDUC: CULTPLEK MET EEN JAZZY ART-DECOSFEER

Antoine Dansaertstraat 6 | 1000 Brussel (vanaf 16 uur) http://www.archiduc.net/nl

Het is een van de mythische bars van Brussel en een aanbeveling voor alle liefhebbers van jazz: ‘L’Archiduc’. Dit etablissement is gelegen op een boogscheut van de Beurs en mocht vorig jaar 80 kaarsjes uitblazen. De bar, die de deuren opende in 1937 en vooral gerund werd door Stan Brenders, in de jaren 30 zeker geen onbekende in de Belgische jazzwereld, heeft letterlijk ver-schillende tijdperken meegemaakt.
Qua architectuur weet deze plek zich duidelijk te onderscheiden van de nabu-rige bars. Met zijn zuilen en zijn balkon is de art-decostijl volledig bewaard gebleven. In een woord: schitterend! En ook de talrijke cocktails zullen u blijven verbazen.
Nog iets bijzonders aan deze plek zijn de privéconcerten die er georganiseerd worden. Jacques Brel, Miles Davis en heel wat anderen kwamen hier regel-matig over de vloer … Pssst, als u een concert wilt bijwonen: die vinden plaats op vrijdag, zaterdag of op zondag. En het is vaak gratis. Wij zijn alvast archi-fans van l’Archiduc!

DE ZAVEL: VOOR DE LIEFHEBBERS VAN KUNST EN CHOCOLADE

Als u ze nog niet kende, zal deze buurt snel een van uw lievelingsplekken worden. De charme van de architectuur, de vele mogelijkheden op gastronomisch vlak en vooral de antiquairs zijn schatten die u absoluut moet ontdekken. Een must voor wie van elegantie en goede smaak houdt!
Voor lekkerbekken is de Grote Zavel de tempel van de chocolade. Liefhebbers van truffels of pralines zullen er het water in de mond krijgen. Eerder een fan van Marcolini? Godiva? De grootste chocolatiers staan klaar om u te doen watertanden. En als u niet zo’n zoetekauw bent, zullen de restaurants en de terrassen u weten te bekoren. Opgelet, in de zomer zijn zitplaatsen een zeldzaamheid …
Kunstliefhebbers trekken dan weer naar de Antiekmarkt. Kom snuisteren onder de groen met rode tentjes van de antiquairs. U doet er misschien wel een zeldzame vondst!

Enkel open op zaterdag van 9 tot 18 uur en op zondag van 9 tot 14 uur.