Hoogwaardig plafond-en wandsysteem voor showroom luxewagens

In een showroom gaat de aandacht logischerwijs niet naar de ruimte zelf, maar wel naar de producten die er worden tentoongesteld. Hoe simpeler en strakker de toonzaal is afgewerkt, hoe beter die tot hun recht komen. In de nieuwe showroom van Jaguar, Landrover en BMW in Drogenbos is dat het geval en daarom mag de aandacht voor één keer wél naar de showroom zelf gaan. “De wand- en plafondsystemen van Knauf scoren niet enkel hoog inzake esthetiek en akoestiek, maar bieden ook enkele belangrijke voordelen voor ons”, klinkt het bij het droogbouwbedrijf Coenen.

Omdat Coventry Motors via zijn vestiging in Drogenbos nu al een tijd naast Jaguar en Landrover ook wagens van BMW, BMWi, MINI en Alpina verdeelt, was het noodzakelijk geworden het voorste, commerciële gedeelte van het gebouw opnieuw in te richten en showrooms te creëren volgens de identiteit van elk merk

Hoewel een showroom eigenlijk een industrieel gebouw is, moet de ruimte om evidente redenen toch hoogwaardig worden afgewerkt en daarom kozen we voor de binnenafwerking voor producten van Knauf. Het gaat hier immers om wat wij ‘droge montage’ noemen: gebouwen die snel gebouwd moeten worden, met een strakke deadline. Alles moet snel drogen zodat er snel kan worden geschilderd en de geringe droogtijd is, naast hun stevigheid, het grote voordeel van de plafond- en wandsystemen van Knauf.

Thierry Martin

FCM Architects

Geen afstandshouders

Maar bij Afwerkingsbedrijf Coenen, dat instond voor de plaatsing van de plafonds en wanden, zien ze nog meer voordelen voor de installateur. Brecht Coenen: “In dit project van bouwheer Jean-Michel Martin plaatsten wij in onderaanneming van hoofdaannemer Edibo de wand- en plafondsystemen van Knauf. Het gaat om 3.500 m² gipsplaatplafond waarvan 300 m² akoestische SoundDesign Cleaneo-platen van het type Quadratto UFF, 1.500 m² aan voorzetwanden en 600 m² aan scheidingswanden. De geperforeerde gipsplaat Quadrato UFF 12/25Q onderscheidt zich van concurrerende systemen door de extra randbewerking. Zo kunnen de geperforeerde gipsplaten zonder afstandshouders geplaatst worden, waardoor ook het rendement hoger ligt. De gipsplaten zijn daarnaast voorbehandeld met primer waardoor het afplamuren veel minder lang duurt.”

Aangename werkplek

Maar uiteraard bieden de gebruikte producten niet enkel voordelen voor de droogbouwer. Zo voldoen de SoundDesign Claeneo-platen aan, hun naam zegt het zelf, alle eisen inzake akoestiek. Hun akoestische absorptie en regulering van de nagalmtijd maakt de nieuwe showroom tot een aangename werk- en ontvangstruimte. Bovendien dragen de platen mee bij aan een beter binnenklimaat en een betere luchtkwaliteit en krimpen of zwellen ze weinig tot niet bij verandering van de klimatologische omstandigheden. Met een brandstabiliteit van 30 minuten scoren de SoundDesign Claneo-platen ook goed op vlak van brandveiligheid. Die tijdspanne blijft ook bij het aanbrengen van doorboringen, lichtkoven, inspectieluiken of ventilatiekanalen gewaarborgd.

Circulair Product

En daar stopt het niet, want de platen voor wanden en plafonds van Knauf hebben nog een extra troef, die steeds waardevoller wordt nu circulair bouwen steeds meer ingang vindt in de sector. “Een troef waar wij als installateur natuurlijk niet rechtstreeks iets aan hebben, maar misschien wel het grootste voordeel vormt van de producten van Knauf, is dat ze kunnen ontleed worden tot nieuwe grondstoffen en zo een minimale belasting voor mens en milieu betekenen”, aldus Brecht Coenen.

M² gipsplaatplafond

M² akoestische platen

M² voorzetwanden

M² scheidingswanden