Een geslaagde renovatie dankzij Diamond Board en Brio

In de Stoofstraat in Brussel, vlak bij de Grote Markt, geeft bouwheer Galika een nieuwe bestemming aan de oude kantoren van het farmaceutische bedrijf Eli Lilly. Dankzij de architecten van DDS and Partners en Knauf kunnen de studenten van de hogescholen in de buurt binnenkort hun intrek nemen in een comfortabel studentenhuis.

 

 

Studentenkamers in een gebouw van de 19de eeuw

 

Het gebouw dat wordt omgevormd tot een studentencomplex bestaat uit twee delen: een aan de straatkant dat uit de jaren 70 dateert en een ander aan de binnenplaats dat op het einde van de 19de eeuw werd gebouwd en 7 verdiepingen telt. In 6 van de 7 verdiepingen zijn er 24 studio’s en 6 appartementen (met 4 en 5 slaapkamers per appartement). De studio’s zijn geschikt voor één student, terwijl de appartementen gedeeld worden.

Brio-dekvloerplaat om de plankenvloer te egaliseren

Alle verdiepingen van de Eli Lilly-kantoren werden destijds van een houten plankenvloer voorzien. Hout is een levend materiaal en de staat van de houten vloer varieerde dan ook per verdieping.

 

“We hebben verschillende voorstellen gedaan voor de plankenvloer en al in de studiefase hebben we gekozen voor het Brio Element 18 MW.” Dit systeem combineert droge dekvloeren met wollen isolatiemateriaal en werd wegens drie belangrijke redenen weerhouden: een goede geluidsisolatie, een hoge brandwerendheid en vooral een groot egaliserend vermogen.

Maxime Jamar

architect, DDS and Partners

De Brio-dekvloerplaten worden op een korrelige egalisatielaag (Droogstorting K437 van Knauf) gelegd. Op die manier kan de vloerbekleding in de kamers makkelijk op de oorspronkelijke plankenvloer geplaatst worden. In de leefruimtes (hal, slaap- en woonkamer) werd gekozen voor linoleum (flexibele vloerbekleding). In de douches, de toiletten en de keukens van de appartementen werden grestegels geïnstalleerd. In totaal zijn de Brio-dekvloeren van Knauf goed voor een oppervlakte van 1.360 m2.

 

 Perfecte wanden dankzij de Diamond Board

Voor de wanden kozen de architecten de Diamond Board. De levensduur van deze veelzijdige gipskartonplaat is een echte troef voor een studentenhuis. Ze is stootvast en bestand tegen grote belasting.

 

Maar de Diamond Board biedt nog andere voordelen. Je kunt er grote oppervlakken mee bekleden die bestand zijn tegen brandgevaar, geluidsoverlast en vocht. Daardoor zijn deze gipskartonplaten ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens. De Diamond Board bevat een kern die verstevigd is met vezels en biedt daardoor een statische belasting tot 65 kg.

 

Dankzij bovenstaande kenmerken vindt de Diamond Board almaar meer z’n weg naar moderne gebouwen. Het is een duurzame oplossing met een optimale geluidsisolatie die perfect bestand is tegen schade – waardoor het een prima keuze is voor in openbare gebouwen.

Tekst: Knauf / Foto’s: Serge Brison