Luikse balletjes (mét Luikse siroop) is zonder twijfel een Waals gerecht dat tot de verbeelding spreekt. Hieronder ontdekt u het onvervalste recept van deze klassieker!

Ingrediënten – Voor 4 personen

Voor de balletjes

800 gram gemengd varkens- en rundsgehakt
1 ui
1 dikke snee oud wit brood van 3 cm
5 centiliter melk
1 ei
Peterselie (niet te zuinig)
1 klontje boter
1 scheutje olijfolie
Peper en zout

Extra

Verse frieten

Voor de saus

4 deciliters water
2 eetlepels natuurazijn
2 uien
1 klontje boter
1 serieuze eetlepel Luikse siroop
Sjalotten
Peper en zout

Voor de sla

Een krop sla
Twee eetlepels mayonnaise
1/2 sjalot
Enkele sprieten verse bieslook
Peper en zout

 

Gebruik echte Luikse siroop, gemaakt met appels, peren en dadels.

Dit unieke recept boordevol fruit bestaat sinds 1937.

De balletjes

1.Verwijder de korstjes van het brood en snij het broodkruim vervolgens in blokjes
2. Doe de broodblokjes in een ruime schaal en overgiet deze met vier deciliter melk. Laat de melk in het brood absorberen.
3. Pel en versnipper de ui. Snij de ui in fijne stukjes. Vermits rauwe ui niet lekker is binnen een gehaktmengsel, kan je de versnipperde stukjes best even kort stoven.
4. Zet een pan op een zacht vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de versnipperde uistukjes glazig in een paar minuten.
5. Meng het brood met de melk totdat er een glad papje ontstaat.
6. Leg het gehakt in een mengschaal samen met het mengsel van brood en melk. Breek ook het ei erbij.
7. Hak de peterselie zeer fijn.
8. Doe de peterseliesnippers en de gestoofde uistukjes in de mengschaal. Voeg er wat peper en zout aan toe.
9. Maak je handen proper en meng de verschillende ingrediënten tot een ideale basis voor de gehakballetjes.
10. Verhit de braadpan op een matig vuur en smelt het klontje boter hierin. Schenk er ook een scheutje olijfolie bij.
11. Zet een kommetje water in de buurt en maak je handen nat. Nu dient u mooie gladde balletjes met een diameter van ongeveer 5 cm te rollen.
12. Bak de balletjes totdat ze een mooi goudbruin korstje hebben.
13. Na ongeveer 10 minuten bakken, haal je de balletjes uit de ban. Houd het vlees warm! Hou de pan met de aanbaksels opzij, hierin maak je dadelijk de saus.

 

De saus

1. Pel de uien en snipper ze in heel fijne stukjes.
2. Verhit de braadpan opnieuw, en smelt er opnieuw een klontje boter in.
3. Bak de stukjes ui kort en schenk er na een paar minuten een flinke scheut natuurazijn in. Roer de aanbaksels van het vlees tot ze loskomen.
4. Plaats de balletjes terug in de pan. Voeg er water aan toe totdat de balletjes bijna onder staan. Laat deze bereiding nu gedurende 20 minuutjes sudderen op een zacht vuur.
5. Intussen kan je de sla voorbereiden. (Zie onder het volgend hoofdstuk)
6. Schep de vleesballetjes uit de pan en giet de saus door een zeef. Schenk de saus in een diepe pan en schep er een deel van de gestoofde uistukjes bij. (Die zitten in de zeef) Hou ook de rest van de stukjes ajuin bij.
7. Schep de Luikse siroop in de saus en laat ze zachtjes aan de kook komen.
8. Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
9. Mix de saus totdat deze glad is met een staafmixer en voeg er de rest van gestoofde uitjes aan toe (Die zitten in de zeef).
10. Serveer enkele balletjes op een bord, schep er een portie saus overheen. Eet er sla en frietjes bij!

Het slaatje

1. Pluk de blaadjes van de kropsla en spoel ze overvloedig met water. Laat de sla uitlekken en doe ze in een kom.
2. Pel de sjalot en snij deze in superfijne halve ringen. Doe ze bij de sla samen met een scheutje natuurazijn, peper en zout.
3. Schep wat verse mayonaise bij de sla en meng deze voorzichtig.