Op 9 maart vond de officiële opening van het Rive Gauche-winkelcentrum in Charleroi plaats. Het centrum kan indrukwekkende cijfers voorleggen: een oppervlakte van 36.000 vierkante meter, een honderdtal winkels en een geschatte 7 miljoen bezoekers per jaar… De bouw van dit architecturale pareltje en de organisatie van de gigantische werf brachten heel wat uitdagingen met zich mee. Knauf droeg in ruime mate bij tot dit mooie project op het gebied van stedelijke renovatie.

Een nieuw elan voor Charleroi

Sinds enkele jaren ondergaat de commerciële, historische wijk van Laag-Charleroi een echte metamorfose. De doelstelling? De wijk dynamischer maken door de bouw van een winkelcentrum, een klassehotel en logies, cafés, bars, restaurants en een ondergrondse parking.
De grondwerken van de Rive Gauche-werf gingen in mei 2015 van start. Door een aantal gebouwen aan te kopen en vervolgen te slopen werd er een grote zone vrijgemaakt. Er ging een aanzienlijke denkoefening vooraf aan de realisatie van dit project. De oorspronkelijke uitstraling van de site moest namelijk zo goed mogelijk bewaard worden. De beroemde beschermde galerij van de ‘Passage de la Bourse’, een verbluffend overblijfsel van een vervlogen tijdperk, maakt er deel van uit en is perfect in het nieuwe project geïntegreerd. De dualiteit tussen verleden en heden maakte de realisatie van de werf bijzonder complex.

Een cruciale bijdrage aan het Rive Gauche-project

Knauf heeft een prominente en actieve rol gespeeld in dit symbolische project voor Charleroi. Heel wat producten en systemen van Knauf komen terug in het winkelcentrum en de parking: gipspleisters, accessoires voor bepleistering, gipsplaten en accessoires voor wanden en valse plafonds, akoestische isolatie en voegproducten. Enkele voorbeelden:
  • 2500 m2 Aquapanel-panelen (type Indoor) voor de ondersteuning van baksteenstrips. Er werden ook meerdere gebogen toepassingen met dat systeem gerealiseerd, net zoals de omlijsting van verschillende winkels.
  • 4550 m2 gipsplaten – standaardtype Horizon Board A13 (met 4 afgeschuinde kanten) voor valse plafonds op metalen structuur D112.
  • 574 m2 gipsplaten (type Hydro) voor plafonds en wanden in sanitaire voorzieningen op een metalen structuur.
  • 640 m2 bedekking (met de Fireboard gipsplaat 25 mm) van metalen profielen in de ondergrondse parking.
  • Voegafwerking (opvullen van naden op plafonds en op wanden) met Fill & Finish Light.
  • 6600 m2 houtvezelplaten (Fibraroc) voor RF-plafondsystemen en decoratieve plafonds in de ondergrondse parking.

Naast de afwerking van de site zelf, werkte Knauf ook mee aan de bouw van het hotel en verschillende appartementen en boetieks in de omgeving. De Rive Gauche-werf bood heel wat uitdagingen die Knauf alweer met brio tot een goed einde heeft gebracht.

Tekst: Knauf / Fotos: Benoit Mahaux