In de lente van 2020 opende het gloednieuwe MontLégia-ziekenhuis (deel van de CHC-groep) in Luik zijn deuren. Het imposante complex verrees op een voormalige industriële site die hoog boven de stad uittorent en telt maar liefst achthonderd bedden. Knauf leverde verschillende hoogkwalitatieve producten, die een verhoogde brandweerstand koppelen aan stootvastheid, akoestische isolatie en resistentie tegen x-stralen – stuk voor stuk onmisbare kwaliteiten voor een performante ziekenhuisomgeving.
«Elk ziekenhuis moet de normen en waarden van zijn bouwheer uitstralen», stelt Pierre Maurice Wéry, vennoot bij Assar Architects, een van de bureaus die MontLégia ontwierp (samen met Artau Architectures). «De CHC-groep een concept voorleggen dat voordien al toegepast was in andere ziekenhuizen, was met andere woorden uit den boze.» Een visie waar Jean-Pol Delré, technisch adviseur bij Knauf, zich volledig in kan vinden: «De interne organisatie van ziekenhuizen kan fundamenteel van elkaar verschillen. De technologie gaat er met zo’n rasse schreden op vooruit dat hedendaagse realisaties binnen vijf jaar volledig achterhaald kunnen zijn. ‘Copy-pasten’ is dus quasi onmogelijk.» Dat geldt onder meer voor de brandnormen en de maatregelen die nodig zijn in het kader van brandveiligheid, die razendsnel evolueren.
Jean-Pol Delré

Technisch Adviseur, Knauf

Specifieke oplossingen voor een bijzondere werf

Elk project vergt een snelle oplossing op maat. Met een luisterend oor en een uiterst korte reactietijd kan je zowel de bouwheer als de ploegen op de werf ‘ontzorgen’ tijdens de werken, weet Arnaud Cariola, senior technical manager bij Knauf: «Onze technische dienst leverde niet alleen de benodigde oplossingen, maar verschafte ook technisch advies (vooral met betrekking tot specifieke uitvoeringsdetails), volgde de werken van nabij op om ervoor te zorgen dat alles conform de bestaande normen gebeurde en gaf ook aanbevelingen op het vlak van brandveiligheid en akoestiek.»

Diamond Board One et Plaques X-Ray

In MontLégia zijn de Knauf-producten – scheidingswanden, doorlopende plafonds en geperforeerde akoestische plafonds, gipsplaten en Rx-platen – discreet aanwezig, maar zeer efficiënt toegepast in alle gangen, kamers, operatiezalen en de radiologieafdeling. Twee producten met zeer bijzondere karakteristieken springen uit de band en zijn dan ook de paradepaardjes van de fabrikant: de Diamond Board One- en X-Ray-platen. «Met de Diamond Board One-platen voldoen we optimaal aan de eisen op het vlak van brandwerendheid, terwijl ze eveneens uiterst vormvast zijn en garant staan voor een extreem performante akoestiek. Desondanks is het een oplossing die qua realisatie van de voegen tussen de platen en afwerking erg dicht aanleunt bij een klassieke uitvoering», legt Jean-Pol Delré uit. De platen onderscheiden zich overigens ook dankzij hun strakke uitstraling.
«En ze zijn stootvaster dan standaardmodellen», vult Arnaud Cariola aan. «Ze zorgen voor een brandweerstand van EI120 (2 uur), een waarde die doorgaans voorbehouden is voor dataruimtes, technische zones en hoge gebouwen – ter vergelijking: de ‘normale’ waarde voor kamers en gangen is EI60. We moesten dus met één enkel model voldoen aan alle wensen van de klant.»
Arnaud Cariola

Senior Technical Manager, Knauf

Wat de Rx-platen betreft, die essentieel zijn voor operatiezalen en de radiologieafdeling, is het Knauf-gamma een stuk ruimer in vergelijking met dat van concullega’s. Jean-Pol Delré: «Voor dergelijke ruimtes hebben we twee soorten platen in huis: de X-ray-gipsplaat met lood, die op deze werf is toegepast, en de Safeboard-plaat, die bariumsulfaat bevat. Deze laatste heeft het voordeel van een stabiele prijs, aangezien ze niet afhankelijk is van de loodprijs. Bovendien leent ze zich uitstekend tot lichtere uitvoeringen.»

Uitdagingen, oplossingen en samenwerking

Behalve in de erg hoge akoestische eisen situeerde de complexiteit van het project zich voor Jean-Pol Delré vooral op het vlak van de verschillende planningen, die voortdurend evolueerden: «We hebben de platen ‘just in time’ gefabriceerd en moesten zeer kort op de bal spelen, vermits de plaats van installatie van de ene week op de andere kon wijzigen.» Voor Arnaud Cariola schuilde de voornaamste complexiteit eerder in de brandstabiliteit van de plafonds in de gangen: «Het kwam erop aan om alle plaatstroken zo uit te tekenen en te berekenen dat ze gedurende een halfuur kunnen weerstaan aan een eventuele brand, ondanks de integratie van verlichtingselementen en technieken. Hetzelfde geldt voor de bekleding van de balken in de koepels, waarvoor we op zoek moesten naar een geschikte structuur die evenzeer een halfuur kan weerstaan aan een eventuele brand.»
«MontLégia had voor ons twee bijzondere uitdagingen in petto: enerzijds de omvang van het project en anderzijds vooral de diversiteit van de benodigde technieken», zegt David Arauxo, Directeur Exécution bij CIT Blaton. «De reële meerwaarde van Knauf kwam bij uitstek tot uiting in de ondersteuning die we in de loop van de werfvoorbereidingsfase boden in de zoektocht naar de ultieme oplossing voor alle moeilijke technische details. We konden rekenen op de competentie, de verbeeldingskracht en de reactiviteit van de Knauf-ingenieurs en -technici. Achteraf bekeken was dat cruciaal om het project op een kwalitatieve manier in goede banen te kunnen leiden.» «Een werf met deze schaalgrootte is nooit gemakkelijk, dus het is belangrijk om continu en vloeiend te communiceren met alle andere betrokken partijen. Dat is uitstekend gelukt», besluit Jean-Pol Delré.

Producten gebruikt in MontLégia

Fotos : ASSAR Architects en ARTAU CHC Groupe Santé MontLégia © M.Detiffe