Martin’s Rentmeesterij in Bilzen is nieuwbouw en restauratie verenigd in luxueus hotelconcept

Overnachten met zicht op het Haspengouwse hinterland, het kan voortaan in het befaamde Alden Biesen. De droom werd werkelijkheid dankzij de bouw van een viersterrenhotel met 69 nieuwe kamers en drie authentieke suites.

Als voormalige landcommanderij van de Duitse Orde en hedendaags cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap is Alden Biesen een van de fraaiste erfgoedparels van Limburg. De historische gebouwen op het domein zijn sinds 2000 beschermd en intussen prachtig gerenoveerd. De kerk, de Waterburcht en het classicistische kasteel zijn de voornaamste blikvangers, maar ook de dertiende-eeuwse Rentmeesterwoning mag gezien worden. Zeker nu ze smaakvol gerestaureerd is en deel uitmaakt van een luxueus viersterrenhotel.

HOOGWAARDIGE EN KWALITATIEVE PRODUCTEN

De primaire functies (check-in, lobby, restaurant met centrale bar en terras …) zijn ondergebracht in een riant beglaasd paviljoen naast de rentmeesterij, dat resoluut georiënteerd is op de Engelse tuin. Aan de linkerzijde van het beglaasde paviljoen bevinden zich de twee kamervleugels die haaks op elkaar aansluiten. De secundaire ruimtes, zoals de keuken en de dienstlokalen, bevinden zich ondergronds.

VERSTERKING HISTORISCHE ALLURE

De gerestaureerde rentmeesterij is naadloos geïntegreerd in het nieuwe concept, dat op zijn beurt optimaal is ingebed in het prachtige landschap. PCP Architects en Delta VanderAvort Architecten bedachten het architecturaal concept, dat stoelt op een subtiele symbiose met een L-vormig nieuwbouwvolume. Het nieuwe gedeelte is zo vormgegeven dat het de allure van het historische gedeelte versterkt. Het telt maximum twee bouwlagen, kwestie van de rentmeesterij niet te overvleugelen.

Wellnessruimte

Het zwembad met wellness gedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras.

« De architecten hadden vanaf de aanbesteding een zeer duidelijke visie over de afwerking van het hotel”, vertelt Jeroen Mathijs, werfleider bij Building Group Jansen uit Meeuwen-Gruitrode, het bedrijf dat de afwerking voor zijn rekening nam.

“Getuige daarvan de hoogwaardige en kwalitatieve producten die voorgeschreven werden voor de opbouw. Zoals de Aquapanel Cement Board Indoor van Knauf in het wellness gedeelte. Deze platen hebben een hoge vocht- en waterweerstand. Ideaal voor een ruimte met zwembad, sauna en hamam. Ook vind je er corrosiebestendige C5-profielen van Knauf terug die bestand zijn tegen chloor. Het plafond vereiste verschillende afwerkingslagen om een egaal oppervlak te verkrijgen.”

Jeroen Mathijs

Werfleider, Building Group Jansen

Dergelijke superieure afwerkingsgraad bleek een kolfje naar de hand van de afwerkers van Building Group Jansen, want het resultaat mag gezien worden.

ONBERISPELIJKE AFWERKING

De rentmeesterij werd piekfijn gerestaureerd en geïntegreerd in het hotelconcept. De oude schuur is omgevormd tot een feestzaal. Daarnaast bevindt zich een whiskybar, die door de kleine ramen van de oude rentmeesterij een veel donkerder, beslotener karakter heeft dan de bar in het transparante paviljoen. De whiskybar mondt uit in gezellige salons, die overdag kunnen fungeren als kleine meeting rooms. Op de verdieping zijn er een grote vergaderzaal en drie luxueuze suites ingericht.
Verschillende Knauf-producten stelden Building Group Jansen in staat om een afwerking van hoog niveau op te leveren.

“3380m² verschillende soorten scheidingswand, 2160m² verschillende types voorzetwand, 1090m² gipskartonplafond, 120m² Aquapanel-plafond en zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus Jeroen Mathijs. Naast het plaatsingsgemak en de kwalitatieve afwerkingsgraad van de producten, bleek ook de samenwerking met Knauf zelf op de werf een meerwaarde.

“Als we op een probleem stuitten, kwam onze Knauf-contactpersoon langs om samen een oplossing uit te dokteren. Een aanpak die loont, want we krijgen nog steeds uiterst lovende commentaren op het geleverde werk”, besluit Jeroen Mathijs.

Fotografie: Marc Sourbron