De uitdaging was immens. Hoe bouw je in het hart van de stad, op een krappe locatie, een ruimte voor audiovisuele producties met functies die per definitie moeilijk te verzoenen vallen? Het Brusselse architectenbureau V+ nam met brio de handschoen op. Dankzij de akoestische oplossingen van Knauf is Médiasambre voor Charleroi (enigszins) wat vroeger het radiogebouw aan het Flageyplein voor Brussel was: baanbrekende infrastructuur.

Het complex Médiasambre ligt aan de recent vernieuwde Place de la Digue in Charleroi en herbergt een nieuwe, performante mediahub vol synergiemogelijkheden voor RTBF Charleroi en Télésambre. “Kenmerkend voor dit project zijn de genereuze binnenruimtes en de zorgvuldig vormgegeven gevel, die het gebouw een sterke expressiviteit en identiteit geeft”, verduidelijkt architect Valentin Bollaert van V+. “Het gebouw voldoet ook aan zeer strikte energetische eisen en kreeg het Very Good label van BREEAM uitgereikt.”

Akoestiek, een stevige kluif

Ook de akoestische vereisten vormden een stevige kluif, gezien de combinatie van studio’s, redacties, kantoren en een hele rist montagestudio’s voor audio en video. Die hoge verwachtingen konden compleet worden ingevuld dankzij de inzet van diverse oplossingen van Knauf. De scheidingswanden zijn ingevuld met rotswolplaten RS 35 in een metalen regelwerk en met Silentboard platen met hoge akoestische eigenschappen.
Voor de plafonds werden standaardplaten gecombineerd met vochtbestendige Hydro platen en met het summum van akoestische isolatie, de geperforeerde Cleaneo Sound Design platen. De gevelbekleding is geïsoleerd met Knauf Cavity Slab rotswolplaten. Voor de plaatsing stond Inter Plafond uit Grimbergen in.

Geluidsabsorptie en esthetiek

De Cleaneo Sound Design platen zijn beschikbaar met verschillende soorten perforaties en leveren dankzij hun hoge geluidsabsorptievermogen uitstekende akoestische prestaties. Afhankelijk van de situatie dragen ze bij tot een vermindering van het geluidsniveau, een reductie van de nagalmtijd of een betere communicatie tussen de gebruikers. Naast die kwaliteiten werden ze hier ook toegepast omwille van hun esthetische mogelijkheden.
De platen bieden een schier eindeloze variëteit aan creatieve oplossingen inzake vorm en perforatiepatroon. Het resultaat is een fluisterstil plafond met een fraaie vormgeving en onzichtbare naden. Dankzij de toevoeging van het mineraal zeoliet zuiveren ze ook de binnenlucht en dragen ze bij tot een gezonde en stimulerende werkplek. De medewerkers van RTBF en Télésambre zullen die ‘triple’ ongetwijfeld op prijs stellen.

Samengevat

In dit project werden volgende oplossingen van Knauf toegepast:

  • Knauf Cleaneo Sound Design
  • Knauf Silentboard
  • Rotswolplaten Knauf Cavity Slab en RS 35

Tekst: Knauf / Fotos : Benoit Mahaux

Projectfiche

  • Architect: Valentin Bollaert (bureau V+)
  • Algemeen aannemer: BPC Hainaut
  • Eerstesteenlegging: 11 februari 2015
  • Inauguratie (volgens planning): september 2017
  • Totale oppervlakte: 2750 m²