21 jaar na de start zijn de renovatiewerken van de Christus-Koningkerk in Brugge afgerond. De Kerkfabriek kon hiervoor rekenen op een subsidie van de Vlaamse overheid, de Provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge.

De complexe restauratie werd in goede banen geleid door architect Peter Goes en Aquastra gevelrenovatie, specialist in dit soort projecten. Speciale aandacht ging naar de binnenafwerking en de akoestiek, met Knauf als vaste partner en adviseur in het bouwteam. Als specialist in de renovatie van monumenten en kerken heeft Peter Goes al een twintigtal dergelijke projecten op zijn naam staan.

“Ik ben hier -20 jaar geleden-, zo’n beetje ingerold en vind het een uiterst boeiende materie. Een goede restauratie staat of valt met een deugdelijk vooronderzoek. Voor deze kerk, die dateert van 1938, hebben we samen met het KIK & WTCB vastgesteld dat er een te harde cement werd gebruikt bij het bouwen van de kerk, met waterinfiltratie tot gevolg. De buitenschil, dak, buitenmuren, glas-in-loodramen, moesten eerst volledig worden aangepakt.”

Peter Goes

“Inderdaad was dit op meer dan één vlak een uitdagend project, dat vroeg om creatieve oplossingen”, vertelt projectleider Karel Holemans van uitvoerder Aquastra uit Lauwe. “Op de verticale muren konden we probleemloos meer dan 1.000m2 spuitgips MP 75 aanbrengen. Maar aan de binnenzijde waren vooral de 5 betongewelven (type tongewelven) van de dwarsbeuken een probleem.”

Letterlijk ‘flexibele’ oplossingen

“Deze gewelven rechtstreeks opnieuw bepleisteren was wegens het nodige betonherstel niet mogelijk. Om bijvoorbeeld zichtbare roestvorming naar binnen te vermijden, moest de afwerking losgekoppeld worden van de ondergrond. De oplossing voor de onderstructuur op de gebogen stukken werd – na opmeten van de radius – gevonden in de fabrieksmatig gebogen C-profielen (concaaf) van Knauf, om er vervolgens de ‘gewone’ gipsplaten op te monteren. Geen alledaagse praktijk, maar wel eentje die werkte!”

De Knauf Stucanet SN metalen pleisterdrager (zonder papier) is dan weer ideaal voor een voorbewapening van de rechte muren en de dikker aangebrachte pleisterlagen.

Alle platen werden dunlagig fijn uitgevlakt. De Knauf Jointfiller+ zorgt bij gipsplaten met afgeschuinde kanten voor het opvullen van de voegen en een glad, naadloos resultaat. Tot slot werden aan de akoestiek hoge eisen gesteld, waarvoor een oplossing werd gevonden in Vibrasto voor de koepel, een niet-alledaagse mousse met kobaltkleurig textiel opgeweven.

Karel Holemans