Vijf sterren, synoniem voor sereniteit en Chinese elegantie

Geïnspireerd op de mytische legende van Tanggula, een verborgen paradijs in het vredige en heuvelachtige landschap van qingzhan, koos de Chinese investeringsgroep HNA de naam Tangla voor een keten van vijfsterrenhotels, die gebouwd zullen worden doorheen Europa. Om het project op te starten kozen ze voor Brussel, in het hart van Europa. Hun ambitie is om een elegant kader en een uitmuntende service aan te bieden aan een Europees en Aziatisch publiek.

In twintig jaar tijd evolueerde de groep HNA van luchtvaartmaatschappij tot een conglomeraat met meer dan 180 000 werknemers wereldwijd. Met een luxueus hotelaanbod wil de groep de Chinese cultuur, kunst en tradities promoten op hedendaagse wijze.

Naast een zeer verzorgde service vertaalt het hotel deze grootsheid in zijn architectuur en in de schoonheid van de locatie.

De teams die weerhouden werden voor de realisatie van dit omvangrijke project hebben zich weten aan te passen aan de hoge eisen van de bouwheer, waarvan de standaarden verschilden. Twee van hen delen hun ervaringen met ons.

Sébastien Lemaître

Sébastien Lemaître

Architectenbureau Montois Partners Architects

Sebastien Lemaitre heeft de volledige uitvoering van de werf opgevolgd. Een ervaring die zijn professioneel parcours markeert. Hij deelt deze graag met ons.

Had de HNA Groep specifieke eisen voor de architectuur van het gebouw?

U moet weten dat de groep het voormalige SodeHotel heeft overgenomen, waarvoor ons bureau de nooit uitgevoerde uitbreidingsplannen realiseerde. Deze plannen werden aanvaard door de gemeente en de UCL en konden niet aangepast worden. Het is dus niet de buitenarchitectuur van dit project dat de Aziatische inspiraties het beste weergeeft. In tegendeel, het is net door de erg indrukwekkende binnenhuisarchitectuur en decoratie dat de Chinese cultuur beter tot uiting komt. Het kantoor in Singapore van de designfirma HBA heeft het tot in de kleinste details uitgewerkt.

Ons bureau kreeg de kans om deze gedetailleerde plannen voor verschillende conceptelementen uit te voeren. De volledige inrichting werd op maat gemaakt door ambachtslui uit de hele wereld.

Heeft u grote verschillende opgemerkt tussen de Europese en Aziatische werkwijze?

Ja, ik moet toegeven dat ik me in het begin heb moeten aanpassen en diende uit te leggen hoe de dingen werken in België. Dat was niet altijd gemakkelijk, want het wekte vaak enige wrevel op. Een goed voorbeeld zijn de leveringstijden. Daar, van zodra een werf vertraging oploopt, werft men enorm veel personeel aan om deze vertraging weg te werken.

Die manier van werken is uiteraard ondenkbaar in België. Onze sociale regels zijn absoluut niet dezelfde.

Mijn mening over China is bijgesteld. Zo’n werf opvolgen was een unieke kans en ik ben zeer tevreden over deze ervaring.

Waarop letten de Chinezen in het bijzonder?

Ze hechten enorm veel belang aan de afwerking. Alles moet perfect afgewerkt zijn of er moet herbegonnen worden. Ze doen daarom beroep op bedrijven die ze vertrouwen. Dat is een belangrijk criterium voor hen. Dit vertrouwen stamt uit uw reputatie, het gevoel bij de eerste handdruk en of uw bedrijf werd aanbevolen door een van hen. In China, meer nog dan de ondertekening van een contract, is het de handdruk die een afspraak bezegelt.

Heeft u bijzonderheden opgemerkt in de inrichting van het interieur?

De inrichting van het restaurant is niet zoals in Europa. Naast de hoofdzaal zijn er verschillende kleinere zalen voor privédiners van 8 tot 16 personen. In elke zaal kan een karaoke georganiseerd worden, waar Chinezen dol op zijn, en is een deur direct naar buiten voorzien. Vlakbij de bar is er een ruimte specifiek voor theedegustaties.

Ook in de kamers werd in dit project voorzien om voornamelijk zitbaden te installeren, wat niet overeenstemt met onze Europese standaarden. Na vele discussies werd uiteindelijk beslist om een Italiaanse douche te installeren.

Bent u geconfronteerd met moeilijkheden tijdens de realisatie van dit project?

Deze werf heeft bijna vier jaar geduurd als ik het zwembad en de wellnessruimte erbij tel, die in een tweede fase gerealiseerd zijn. Tijdens deze periode was ik vier dagen per week op de werf met één van mijn werknemers. Dat is ongelooflijk ! Dit was een enorme werf, de planning was erg strak, de communicatie ging trager omdat alles via vertalers moest gaan. Daarnaast is de hiërarchie in China en in België erg verschillend. 

De projectbeheerders, die een woonplaats hadden gekozen in Brussel, moesten zich continue melden bij hun overste, die op zijn beurt de mening vroeg van een hoger geplaatst iemand alvorens een beslissing te nemen. Je moet hiermee rekening houden en dit proces accepteren om vooruitgang te boeken en constructief te werken. Je moet je weten aanpassen en de hele tijd naar oplossingen blijven zoeken.

Orlando Novais

Orlando Novais

Directeur van stukadoorsbedrijf MCO

Orlando Novais heeft de afbouwwerken uitgevoerd voor de algemene bouwonderneming Strabag met 28 van zijn medewerkers. Ze kozen ervoor met Knauf te werken om zeker te kunnen zijn van ingenieuze technische oplossingen, noodzakelijk bij de verwezenlijking van een dergelijke werf.

Het Tangla Hotel was een zeer groot project. Met welke problemen werd u geconfronteerd?

Wij hebben de gewoonte om grote werven als deze aan te pakken.

Persoonlijk hou ik wel van uitdagingen. Alle plafonds waren uitgetekend met lichtkoven, alle wanden moesten van indirecte sfeerverlichting voorzien worden. Alles diende tot op de centimeter berekend te worden. In de presidentiële suite zijn 6 lichtkoven aangebracht die in elkaar verweven zijn. Ik heb het uitgerekend : we hebben 30.000 meter aan koven geïnstalleerd, waarvan de randen op 45° gefreesd zijn voor een vlekkeloze afwerking.

Wat heeft Knauf bijgedragen bij de verwezenlijking van deze werf?

Aangezien onze methodes sterk verschillen van die van de Chinezen, hebben we hen moeten overtuigen van de Knauf-aanpak. Het merk is bekend en hun verklaring zette onze voorstellen kracht bij.

Een vertegenwoordiger van Knauf is meerdere keren langsgekomen op de werf om onze manier van werken met het product te bevestigen en het einderesultaat te waarborgen. Het beste voorbeeld is toen we beslisten om de verbindingen tussen de platen met Uniflott zonder wapeningsband af te werken. Het resultaat was perfect!

Persoonlijk hou ik wel van uitdagingen. Alle plafonds waren uitgetekend met lichtkoven, alle wanden moesten van indirecte sfeerverlichting voorzien worden.

Werden de knaufproducten op de hele werf gebruikt?

Het contact met de vertegenwoordiger maakte echt het verschil. Hun uitgebreid productgamma is een enorm voordeel. Wij moesten op meerdere plaatsen aandachtig zijn voor de geluidsisolatie van het gebouw. 

Voor de plafonds hebben we enorm veel platen verwerkt en deze hierna afgewerkt met sierpleister om een ongelofelijk akoestiek resultaat te bekomen.

Zijn er bijzonderheden gerealiseerd op de werf?

Wij hebben een trap afgewerkt in ruw beton. Het oppervlak is helemaal onregelmatig en de draaiende vorm maakte de opdracht bijzonder moeilijk. Wij hebben uiteindelijk een oplossing gevonden en het resultaat is verbluffend. 

Niemand zag echt hoe we het moesten aanpakken, maar na 17 jaar ervaring in mijn onderneming kan ik zeggen dat ik al meer dan één oplossing voor mijn klanten bedacht heb!