Charles en Ray Eames, een Amerikaans stel, behoren tot de belangrijkste designers uit de 20ste eeuw. Gedurende drie maanden is C-Mine in Genk het decor van een expositie die hen alle eer aandoet. The World of Charles and Ray Eames zet de carrières van Charles en Ray en het revolutionaire œuvre van The Eames Office in de schijnwerpers aan de hand van verschillende objecten en projecten. De tentoonstelling is pure verwennerij voor de ogen, waaraan Knauf heeft meegewerkt op het gebied van scenografie.

Een briljante tandem

Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) waren verankerd in hun tijdperk en werden sterk beïnvloed door het Amerikaanse visuele landschap. Hun eerste succes op het gebied van meubeldesign heeft z’n weg gevonden naar heel wat huishoudens. Hoewel ze wereldwijd bekend zijn voor hun lounge- en kuipstoelen, duwde de liefde voor design hen ook in de richting van interieurarchitectuur.

Zo hebben ze deelgenomen aan het project ‘Case Study Houses’, waarbij prototypes van huizen werden ontwikkeld en gebouwd om het hoofd te bieden aan de naoorlogse crisis op de huizenmarkt. De Case Study House n°8, hun bijdrage aan de studie die later hun eigen huis werd, is in 1951 in California gebouwd. Ze maakten gebruik van standaard industriële materialen en zorgden ervoor dat ruimtes flexibel en voor verschillende doeleinden ingericht konden worden. Daarmee hebben ze een duidelijke stempel gedrukt op de moderne naoorlogse architectuur.

De expositie ‘The World of Charles and Ray Eames’

De expositie ‘The World of Charles and Ray Eames’, een project van de Barbican Art Gallery in Londen, slaat z’n tenten op in C-Mine in Genk vanaf 18 februari 2017 tot 28 mei 2017. Na het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Zweden is België het vierde land dat de tentoonstelling met 380 objecten en projecten van Charles en Ray Eames ontvangt. In de expo komt ook de samenwerking met andere designers en artiesten uit verschillende disciplines aan bod.

Als bezoeker kun je er ook documenten terugvinden die door het designersduo van The Eames Office werden verzameld. Dit avantgardistische laboratorium is al veertig jaar actief op het gebied van architectuur, meubelontwerp, grafisch en industrieel ontwerp, film, beeldhouwwerk, fotografie en multimedia. Het creatief bureau van het Amerikaanse echtpaar werkt nauw samen met de twee geregistreerde fabrikanten van Eames-producten: Herman Miller, Inc. en Vitra International.

Knauf mocht niet ontbreken op dit uitzonderlijke evenement. We zijn partner van de expositie en hebben ook meegewerkt aan de inrichting van de C-Mine site door de levering van metalen profielen voor de muren van de expo. ‘The World of Charles and Ray Eamesis indrukwekkend en origineel, en mag je als liefhebber van design niet missen.

Wil je andere inspirerende projecten ontdekken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!