Dé blikvanger op de architectuurbiënnale van Venetië dit jaar is “Vara”, een indrukwekkende architecturale bijdrage naar het ontwerp van de Chileense architecten Sofia von Ellrichshausen en Maurizio Pezo. Het architecturale kunstwerk waar bezoekers doorheen kunnen lopen, bestaat uit tien elkaar rakende en snijdende cirkels van verschillende grootte. De praktische realisatie ervan werd mogelijk gemaakt dankzij het lichte gewicht van de buitenmuurconstructie met Knauf cementplaten.

Van 28 mei tot 27 november 2016 vormt de 15de internationale architectuurtentoonstelling, de Biënnale van Venetië, weer hét toneel en dé ontmoetingsplaats bij uitstek voor architecten uit de hele wereld. De architectuurbiënnale, een van de grootste en belangrijkste architecturale evenementen, wordt tweejaarlijks gehouden in Venetië. Dit jaar zullen 88 deelnemers uit 37 landen er hun werk voorstellen. Curator van deze 15de editie is Alejandro Aravena, winnaar van de Pritzker Prize 2016 en zelf deelnemer aan de tentoonstelling. Zijn project, “Vara”, een entiteit van tien cirkels van uiteenlopende omvang, werd vormgegeven door de kunst- en architectuurstudio Pezo von Ellrichshausen. De term “Vara” is afgeleid van een oude lengte-eenheid die in de 19de eeuw gebruikt werd in Spanje en Cuba. Een Vara komt overeen met een lengte van 0,836 m. En net die afmeting vormt de basis voor de verschillende stralen van de tien cirkels.

Het Vara-project van de twee architecten is een symbiose van kunst en architectuur. De tien cirkelvormige eenheden raken of overlappen elkaar op zo’n manier dat ze een labyrintvormige geometrische figuur vormen die veranderlijke indrukken oplevert van de binnen- en buitenaanzichten. Het spel van uiteenlopende ruimtelijke situaties, de onregelmatige holle en bolle oppervlakken en de afwisseling tussen open ruimtes en alsmaar donkerdere en smallere niches zorgen voor de fascinerende ruimtelijke ervaring bij deze constructie.

In overleg met Knauf-experten inzake lichte constructies hebben de architecten besloten om als materiaal voor de uitvoering van de constructie te kiezen voor een waterbestendige droogbouwconstructie. Intensief partnership en dialoog met architecten zijn belangrijke aspecten binnen de bedrijfsfilosofie van Knauf. Met het in 2013 ingevoerde “Build Beyond by Knauf”-label heeft Knauf zichzelf immers tot doel gesteld om op het raakvlak tussen kunst en architectuur een platform te creëren dat ruimte biedt voor visies en ideeën.

Het engagement van Knauf in dit Biënnaleproject “Vara” past volledig in deze context. De voordelen van de innoverende en sterk presterende lichte Knauf-constructies speelden nochtans ook een belangrijke rol bij de technische uitvoering. Het lichte gewicht en de snelle – want droge – verwerking, de weersbestendigheid en de mogelijkheid om eenvoudig sterk gebogen muren te realiseren waren cruciale aspecten bij deze bouwopdracht. In totaal werden er meer dan 400 stalen Knauf CW-profielen van 100x50x0.8 mm gebruikt. Deze profielen werden met een tussenafstand van 40 cm geschroefd op de houten platen die het fundament voor de constructie vormden. Daarna werden beide zijden van de constructie bekleed met ruim 1000 m² Knauf Aquapanel Cement Board Outdoor platen.

Hiertoe werden de platen ter plaatse gebogen tot de vooraf vastgestelde rondingen. De cementplaten boden het bijzondere voordeel dat zelfs de kleinste stralen geen probleem vormden voor de uitvoering. Dus ook de radius van 0,83 m in de kleinste ruimte was perfect haalbaar. Ten slotte werden de voegen gevuld en werd er een op het systeem afgestemd mineraal afwerkpleister aangebracht. Doorgangen brengen de verschillende cirkels in verbinding met elkaar en zorgen uiteindelijk voor een unieke doolhofachtige ruimtelijke ervaring.