Op het hellende dak van de Claerhout CommunicatieCampus – een ontwerp van AIKO – installeerde Knauf en de aannemer FASS een extensief groendak. Uniek aan de gekozen oplossing is dat het substraat ultralicht is en toch 37 liter water per vierkante meter kan bufferen.

Herkenbare knelpunten

De laatste decennia duiken er almaar meer groendaken op in de bebouwde omgeving. Groendaken introduceren een natuurlijk element in het stedelijke weefsel, maar minstens even belangrijk is dat ze het gebouw op verschillende punten verduurzamen. Het dak gaat langer mee én warmt minder snel op, wat een positieve impact heeft op het energieverbruik. Daarnaast kan een groendak helpen om regenwater te bufferen, zodat de kans op overstromingen vermindert.

Toch ervaren architecten nog vaak moeilijkheden. Zo zijn de meeste groendaksystemen niet geschikt voor hellende daken. Ook is de opbouw vaak erg hoog en het substraat loodzwaar (zelfs onverzadigd) waardoor de architect zijn ontwerp moet bijsturen.

Knauf Urbanscape

Voor Claerhout tekende architectenbureau AIKO een knap vormgegeven en energetisch heel sterk bouwwerk, mét een groendak erop. Op de bovenverdieping bevindt zich namelijk een auditorium voor 150 personen met een karakteristiek lessenaarsdak. Het zogenaamde schansdak werd recent afgewerkt met Urbanscape, een groendaksysteem van Knauf Insulation.

Urbanscape laat toe om extensieve groendaken op te bouwen op hellende daken – tot 20 graden helling – wat onmogelijk is met de meeste andere systemen. Het succes van deze oplossing zit ‘m in de lage opbouw en het minimale gewicht van de structuur. Urbanscape wordt opgebouwd boven op de wortelwerende dakbedekking. De onderste laag is een dun en licht drainagesysteem. Daarboven op wordt het substraat geplaatst. Geen dikke laag humus, maar slechts 4 centimeter rotswol. Op die rotswol wordt ten slotte de Urbanscape sedum-mix geënt, die uit een tiental soorten bestaat en meteen mooi groen is.

Ondersteuning van Knauf

Het schansdak van het Claerhout-auditorium is zo’n 200 vierkante meter groot en helt 15 graden. Aan de zijkanten werd een kiezelstrook voorzien. De helling is mogelijk gemaakt met dwarsprofielen, zodat alles jarenlang op zijn plaats blijft. Vanaf de plaatsing zal het sedumdak twee keer per jaar bemest worden met korrels. Het schansdak is nu in staat om 37 liter water te bufferen per vierkante meter, waardoor er beduidend minder water afgevoerd moet worden.

Uniek aan deze oplossing is dat Knauf de betrokken partijen ondersteunt met wetenschappelijk advies. Zo werd de verwachte hoeveelheden hemelwater voor deze plek berekend, en werd het ontwerp hieraan aangepast.

Tekst: Knauf / Fotos: Studio Claerhout