Sluizenbedieningsgebouwen vallen doorgaans niet op en dienen louter om de sluizen te openen en te sluiten. Maar dat het ook anders kan, bewijst het sluizenbedieningsgebouw in Zemst. Het is een sterk staaltje architectuur met een hoog designgehalte. De Knauf voorzetgevels met Aquapanel® Technology inside passen perfect in dit concept en combineren het esthetische en functionele aspect.

Baanbrekend ontwerp

Het sluizenbedieningsgebouw in Zemst is halverwege 2016 opgeleverd. Het was geen voor de hand liggend project, ook omdat de werkzaamheden tijdens de winter zijn uitgevoerd. Het ontwerp bevat heel wat schuine vlakken en ook het dak loopt schuin op. De uitdaging bestond erin om één geheel van het gebouw te maken. Arch & Teco Architecture and Planning heeft het concept uitgedacht en het ontwerp gemaakt. Het resultaat is een hedendaags gebouw dat in het oog springt en tot de verbeelding spreekt.

Geventileerde voorzetgevel

Voor de geventileerde voorzetgevel kwam men al snel bij Knauf terecht. Aquapanel® Cement Board van Knauf is een cementplaat met een hoge weerstand die uitermate geschikt is als beplating op een onderconstructie voor gevelbekledingen. De plaat – ook geschikt voor buitenplafonds en duurzame binnenwanden en plafonds in vochtige en natte ruimten (indoor) – staat garant voor een uitstekende opbouw: een must voor het sluizenbedieningsgebouw in Zemst. Om vochtophopingen te voorkomen, wordt er gebruikgemaakt van een ventilatiespouw. Bovendien laat de ventilatiespouw toe om de isolatie los te koppelen van de afwerking, wat de levensduur van de gevel en het binnenklimaat alleen maar ten goede komt.

Afwerking combineert duurzaamheid en creativiteit

Duurzaamheid was een van de voornaamste aandachtspunten bij de realisatie van dit project. Om een lange levensduur te garanderen, moet de gevel bestand zijn tegen alle mogelijke weersinvloeden van ons Belgische klimaat. Ook hier scoort de Aquapanel® Cement Board Outdoor als beste van de klas. Ze is niet alleen ongevoelig voor water, stabiel in alle omstandigheden en bestand tegen alle weersinvloeden (ook vorst- dooicycli), maar ook milieuvriendelijk want ze bevat geen schadelijke stoffen.

Aquapanel® Cement Board biedt ontwerpers grenzeloze mogelijkheden in zowel strakke als eerder “organische” ontwerpen en is combineerbaar met tal van afwerkingen. Met een pleisterafwerking kan de ontwerper zijn eigen stempel op het project drukken, maar dat kan evenzeer met een tegelbekleding of mozaïek, steenstrips, …

Adviserende rol

Knauf stond niet louter in voor de levering van de cementplaten en toebehoren. Vanaf het begin was Knauf betrokken bij het project en was er contact met de ontwerper. In tweede instantie vond er regelmatig overleg plaats met het architectenbureau en de aannemer met uitvoerders om het project mee in goede banen te leiden en een feilloze afwerking te garanderen.

Tekst: Knauf / Foto’s: Serge Brison

Deze partijen werkten mee aan het project:

  • Architect: Arch&Teco Group, Gent (ontwerp) en Steven Schuddinck, Herdersem (uitvoering)
  • Hoofdaannemer: De Brandt, Dendermonde
  • Uitvoerder gevel: CPH, Oud Turnhout
  • Plaatser pleistersysteem: Cemco, Temse